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Abstract: 

Whether or not a residential building with an addition which was used as a daycare 
classroom would still be considered a "residential dwelling" within the definition of "facility" 
as set forth in 40 CFR 61.141 as discussed. To be considered a "residential dwelling" as set 
forth in 40 CFR 61.141, the structure that is being abated for asbestos must have been 
used as a residential building. Also, the structure must not have been subjected to NESHAP 
regulations. Since the original part of the second structure was used for residential 
purposes only and was never subject to NESHAP regulations, the structure is considered to 
be residential. 

Letter: 

Mr. Peter James Hobson

Attorney at Law

606 E. Madison Street

Tampa, FL 33602


Dear Mr. Hobson:


This is in response to your letter dated October 13, 1992 requesting a clarification of the 

asbestos National Emission Standard for Hazardous Air Pollutants (NESHAP). Specifically, 

you ask whether or not a residential building with an addition, which was used as a daycare 

classroom, would still be considered as a "residential dwelling" within the definition of 

"facility" as set forth in 40 CFR 61.141. 


You presented the following in your letter and phone call: 1) there are two existing 

structures with asbestos on the site; 2) one of the structures is a residential structure which 

has maintained all of the appearance of being used as a residential building upon your 

inspection; 3) the second structure is virtually identical to the first except that an addition 

was made to the second structure which resembles a classroom; 4) the renovation will only 

involve the original residential structures; and 5) there is no asbestos present in the addition 

that was added to the second structure. 


To be considered a "residential dwelling" within the

definition of facility as set forth in 40 CFR 61.141, the structure that is being abated for 

asbestos must have been used as a residential building. Also, the structure must not have 

been subjected to NESHAP regulations. Since the original part of the second structure that 

is undergoing an asbestos abatement was used for a residential purpose only and was 

never subjected to NESHAP, the structure is considered to be residential. It is our 

understanding that both residential buildings will remain as residential dwellings and that 

the addition to the second structure will no longer be used for commercial purposes. It is 

also our understanding that the addition to the second building does not contain any 

asbestos and that there will not be any demolition or renovation performed to the addition. 

Since the addition was used for commercial purposes, if a demolition is performed on the 

addition, the owner is subject to the notification requirements under 40 CFR 61.145(b). 


This determination has been coordinated with EPA's Office of Enforcement and the 

Emission Standards Division of the Office of Air Quality Planning and Standards. If you 

have any questions, please contact Chris Oh of my staff at (703) 308-8732. 


Sincerely,


John B. Rasnic, Director

Stationary Source Compliance Division Office of Air Quality Planning and Standards 


cc: Sims Roy, ESD (MD-13)

Charlie Garlow, OE (LE-134A)

Tom Ripp, SSCD

Regional Asbestos NESHAP Coordinators



